اتریوم یک بلاک چین عمومی تعمیم یافته است که هر کسی می تواند از آن برای ساخت اپلیکیشن های غیرمتمرکز، راه اندازی توکن ها و خرج کردن ارز دیجیتال استفاده کند. قابلیتهای جامع آن، آن را به یک رایانه مجازی بسیار در دسترس تبدیل کرده است، احتمالاً به همین دلیل است که اتریوم بیش از ۱ میلیون تراکنش در روز انجام میدهد.
پذیرش انبوه اتریوم یک پیروزی برای بلاک چین است اما برای تجربه کاربر مشکل ساز است. شاید ببپرسید چرا؟ اگر از اتریوم در هر مقطعی در سال ۲۰۲۱ استفاده کرده اید، می دانید که سرعت بسیار کم است و هزینه بر است.
راه حل های مقیاس بندی لایه ۲ پاسخی برای قابل استفاده کردن اتریوم است. در حالی که یک تراکنش اتریوم ممکن است ۱۰ دقیقه طول بکشد و بخشی از اتریوم نیز ممکن است برای کارمزد برخی بخش ها طول بکشد، تراکنشهای لایه دوم بلافاصله با کارمزدهای تقریباً رایگان انجام میشوند.
امروزه سه راهحل مقیاسپذیری لایه ۲ برای اتریوم وجود دارد که باید درباره آنها بدانید: پالیگلان نتورک، آپتیمیسم، آربیتریوم، اما قبل از اینکه به آنها بپردازیم، اجازه دهید بیشتر در مورد نحوه عملکرد ساختار لایه ۲ صحبت کنیم.
راه حل های مقیاس بندی لایه ۲ استفاده از اتریوم را برای همه ارزان تر و سریع تر می کند. وقتی بلاک چین اتریوم را به عنوان لایه ۱ تعریف می کنید، درک نحوه کار آنها آسان است. بیایید این ایده را در زیر بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
شبکه اتریوم زنجیره اصلی یا اولیه است، به این معنی که تمام تراکنشهایی که در شبکه اتفاق میافتد روی زنجیره هستند. اتریوم به عنوان زنجیره اصلی، ظرفیت شبکه نامحدودی ندارد. در عوض، توان عملیاتی آن به حدود ۱۵ تراکنش در ثانیه محدود شده است.
سقف عملکرد اتریوم دلیل گران شدن تراکنش ها و تاخیر در زمانی است که افراد زیادی از شبکه استفاده می کنند. درست مانند یک بزرگراه، ترافیک بیش از حد باعث شلوغی اتریوم و استفاده کلی از آن می شود.

برای در نظر گرفتن محدودیت های مقیاس پذیری اتریوم، در نظر بگیرید که ویزا حدود ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام می دهد. این مقایسه دقیقاً منصفانه نیست زیرا ویزا متمرکز و اتریوم غیرمتمرکز است. با این حال، مشاهده محدودیتهای اتریوم در مقابل شبکههای متمرکز برای درک اینکه چقدر اتریوم برای استفاده گسترده باید مقیاسپذیر باشد، مهم است.
بنابراین، اتریوم چه کاری باید انجام دهد؟ اتریوم ۲.۰ ارتقایی است که انتظار میرود عملکرد مقیاسپذیری شبکه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد، اما تا سال ۲۰۲۳ انجام نمیشود.
به همین دلیل است که راه حل های مقیاس بندی لایه ۲ شروع به ظهور کرده اند. به یاد داشته باشید، اتریوم لایه ۱ است، بنابراین می توانید لایه ۲ متصل به اتریوم را که در دو طرف زنجیره اصلی نشسته است، تجسم کنید.
کاری که لایه دوم اتریوم انجام میدهد به این صورت است:
L2 تراکنشها را روی یک بلاک چین متصل به اتریوم (به عنوان مثال، یک زنجیره جانبی) پردازش میکند.
سپس آنها را در تراکنش های بزرگترقرار می دهند.
بلوک جمعآوری در یک تراکنش به اتریوم فرستاده میشود.
در پایان، همه کارمزد تراکنش را برای بلاک جمعآوری تقسیم میکنند، به همین دلیل است که ریزتراکنشهای تشکیلدهنده بلاک جمعآوری بسیار ارزان هستند.
بنابراین، نکته مهم این است که تراکنش های لایه ۲ ارزان، سریع هستند و اتریوم را قابل استفاده می کنند. برای برنامههای تراکنش فشرده مانند پرداختها، بخش بازدهی دیفای ، ضرب NFTها و قراردادهای هوشمند، لایه ۲ تغییر دهنده بازی است.
معایب مقیاس لایه ۲ اتریوم
اشکال در مقیاس بندی L2 این است که زنجیره های جانبی مختلف با یکدیگر قابل تعامل نیستند و این مورد به یک مشکل عمده تبدیل شده است.
تصور کنید که یک تامین کننده نقدینگی برای یونی سوآپ در زنجیره اصلی اتریوم هستید. هر بار که نقدینگی اضافه و یا حذف می کنید و درخواست پاداش می کنید از پرداخت هزینه های بالای بسیاری از بخش ها خسته شده اید. ناگهان، یونی سو آپ بازارهای دو زنجیره جانبی مختلف اتریوم را به شما ارائه میدهد.
و از آنجایی که آن زنجیره های جانبی نمی توانند ارتباط برقرار کنند، باید آنها را به عنوان بازارهای جداگانه در نظر بگیرید. در عمل، این به معنای تقسیم نقدینگی خود بین L2 یا انتخاب یکی به جای دیگری است.
امنیت یکی دیگر از نگرانی هاست. به طور کلی، یک بلاک چین اصلی/لایه ۱ مانند اتریوم از یک شبکه کوچکتر امن تر است زیرا نقدینگی بیشتری در فرآیند اجماع وجود دارد. یک زنجیره جانبی تازهکار لایه ۲ مانند پالیگلان نتورگ تا زمانی که نقدینگی مورد نظرش رقیب یا از اتریوم پیشی نگیرد، نمیتواند همان تضمینهای امنیتی را داشته باشد.
بهترین پروژه های لایه ۲ اتریوم
در سه ماهه اول ۲۰۲۱، اتریوم بیش از ۱.۵ تریلیون دلار تراکنش انجام داد. به عنوان بخش مرجع، ویزا اغلب ۲ تریلیون دلار در هر سه ماهه تسویه می کند.
جالبتر اینکه اتریوم تمام فعالیتهای مالی خود را بدون مقیاسپذیری واقعی انجام داد. این نشان میدهد که مردم چقدر مشتاق هستند از اتریوم استفاده کنند، حتی اگر ناخوشایند، گران و سرعتش کم باشد.
اکنون باید تصور کنید وقتی استفاده از اتریوم راحت، ارزان و سریع باشد چه اتفاقی میافتد. این چیزی است که زنجیره های جانبی لایه ۲ متصل به اتریوم ارائه می دهند. با توجه به حجم تسویه حساب های اتریوم، یک لایه ۲ موثر می تواند از فعالیت های مالی ویزا پیشی بگیرد.
مدعیان برتر در جنگ های مقیاس بندی لایه ۲ چه کسانی هستند؟ در زیر، بهترین راه حل های مقیاس بندی لایه ۲ را که به ترتیب فعالیت شبکه رتبه بندی شده اند، پیدا خواهید کرد.
پالیگلان نتورک
شبکه پالیگلان یک پروژه بلاک چین لایه ۲ است که قبل از تغییر نام تجاری با نام Matic شروع به کار کرد. در طول مدت حضور خود در Matic، این پروژه از سوی Coinbase Ventures مورد تمجید و سرمایه گذاری مالی قرار گرفت.
با این حال، تا رونق NFT بود که Matic شروع به جذب برخی موارد کرد. هنگامی که Matic به شبکه پالیگلان تغییر نام داد، دریچه های زیادی باز شدند. اکثر پروتکل های اصلی دیفای که در پالیگلان مستقر شده اند، از جمله نام هایی مانند Aave، Curve و Sushi را به خودشان اختصاص می دهند.
بازار Aave Polygon کمک کرد تا ارزش کل محبوس شده در Polygon به نزدیک به ۹ میلیارد دلار برسد. QuickSwap، یک صرافی غیرمتمرکز مشابه Uniswap در Polygon، در فروشگاههای نقدینگی عمیق شبکه راهاندازی شد تا جایگزین ارزانی برای اتریوم DEXs به کاربران ارائه دهد.
کارمزد تراکنشها در پالیگلان تقریباً رایگان است، یک تغییر خوشایند نسبت به روزهایی که ۱۰۰ دلار کارمزد گاز در اتریوم وجود داشت. برای شیرین کردن معامله، پالیگلان حتی هنگام پل زدن دارایی های خود به شما توکن های MATIC رایگان می دهد برای پرداخت چندین تراکنش نیز این امر کافی به نظر می رسد.
آپتیمیسم
مدتها قبل از نتورک پالیگلان، شایعه شده بود که آپتیمیسم بهترین راه حل مقیاسپذیری اتریوم در تولید است. با این حال، تأخیر در توسعه، فرصتی برای آپتیمیسم برای ورود به بازار قبل از پالیگلان را ارائه نمود.
خوشبختانه تاخیرهای در تولید آپتیمیسم بر نرخ پذیرش در برخی بخش ها تاثیری نداشته است و این مورد باعث شده تاثیراتش تا حدی نشان داده شود.
آربیتریوم
آربیتریوم استفاده از اتریوم را سریعتر و ارزان تر می کند و این کار را برای توسعه دهندگان نیز انجام میدهد.
وقتی به پروتکلهای لایه ۲ فکر میکنیم، به راحتی میتوان باور کرد که این پروتکلها فقط برای کاربران نهایی مانند معاملهگران رمزارز و برخی دیگرسودآور اعمال میشوند. با این حال، توسعه دهندگان برنامه های غیرمتمرکز که بر اساس اتریوم ساخته می شوند، ثروت اندکی را صرف اجرای قراردادهای هوشمند در طول مراحل آزمایشی می کنند. هدف آربیتریوم کمک به توسعه دهندگان است که پروژه های مبتنی بر اتریوم خود را با هزینه کم آغاز کنند.
